måndag

Alice i Underlandet - Öppet brev till Tim Burton


Kära, älskade Tim Burton, hur blev det såhär?

Du som har gjort så många fantastiska filmer (Edward Scissorhands, Sweeney Todd, Big Fish, Kalle och Chokladfabriken), vad hände? Varför misslyckades du?

Den här gången hade du fått så otroligt många bra skådespelare till din hjälp. Helena Bonham-Carter, Anne Hathaway, fantastiske Alan Rickman och inte minst Johnny Depp, men ändå går det inget bra. Trots alla otroliga animeringar och specialeffekter.

Eller kanske snarare på grund av specialeffketerna. För det här blir bara för mycket. För många animeringar, en för drömlik värld. De få mänskliga skådespelarna som finns med ser malplacerade ut, bortsett från Johnny Depp som har världshistoriens underligaste sminkning. Och berättelsen om Alices liv i den vanliga världen, vad skulle den vara bra för?

Visst är datatekniken fantastisk, men du får inte glömma bort att du har en historia attt berätta också. För det glömmer du bort. Du missar att visa relationerna mellan karaktärerna, mer än vissa fundamentala drag som är viktiga för historien. Regimässigt är filmen en katastrof.

Dessutom så har jag redan sett den här filmen en gång. Shrek heter den. Och den var bra. Det är inte Alice. Till och med figurerna ser likadana ut.

Kära Tim, gör en riktig film nästa gång istället. För detta var inget bra. Men du får en två tack vare dina fantastiska skådespelare.
Bless and love